به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری، چند وقت پیش بود که گفتند تولید کوکاکولا در ایران دیگر دنبال نخواهد شد. ظاهرا شرکت تولیدکنندهاش گفته بود که بهدلیل تحریمها و اینکه مواد اولیه و... از خارج وارد میشود، دیگر چنین قصدی ندارد.
البته این خبر برخی را هم خوشحال کرد؛ چراکه معتقدند نوشابهها بهدلیل مضراتی که برای سلامت ما دارند، کلا باید حذف شوند. اما حذف این نوشیدنی پرخطر به این راحتیها شدنی نیست؛ مخصوصا که بسیار هم جا افتاده است و تا جایگزین درستوحسابی برایش وجود نداشته باشد، چنین اتفاقی نخواهد افتاد. حالا که بحث نوشابه داغ است، سراغ کارشناسان تغذیه رفتهایم تا ببینیم که نظر آنها دراینباره چیست.
یک جایگزین مناسب
درباره مناسبترین جایگزین کوکاکولا و نوشابههای گازدار، اگر فرهنگی ایجاد شود که ما از مصرف نوشابههای گازدار فاصله بگیریم و جایگزینهای مناسبی مانند دوغ برایش پیدا کنیم، خیلی مفید خواهد بود.دوغ یک جایگزین بسیار مناسب است؛ چراکه حاوی پروتئین باکیفیت، کلسیم و فسفر و خیلی از املاح مورد نیاز بدن است. اما مشکلی که الان با دوغ داریم این است که متأسفانه نمک بالایی در آن ریخته میشود. در دوغها باید از گیاهان و سبزیجات معطری که در فرهنگ غذایی ما هست استفاده کنیم و با آنها طعم مطلوبی ایجاد کنیم.
ما باید دوغ را به سمت محصولی پروبیوتیک ببریم و آن را غنی از باکتریهای مفید کنیم تا علاوه بر آنکه از نظر سلامت منافع آن به فرد میرسد، باکتریهای مورد نیاز بدن را نیز تأمین کند. فرهنگ مصرف دوغ مختص کشور ماست. اگر روی تولید دوغ باکیفیت سرمایهگذاری شود، میتواند بهعنوان یک نوشیدنی مفید خصوصا در زمینه تغییر باکتریهای روده جانشین کوکاکولا و نوشابههای گازدار نظیر آن شود. بنابراین ما نیاز به انجام کار بیشتر در این زمینه، هم در عرصه صنعتی و هم در عرصه فرهنگسازی داریم تا مصرف دوغ در میان مردم بیش از گذشته جا بیفتد.
ما در گذشته نوشیدنیهای خوبی داشتیم و حتی آب را با سبزیجات معطر طعمدار میکردیم. خیلی خوب خواهد بود که روی فرهنگ استفاده از انواع دمنوشها خصوصا دمنوشهای سرد کار شود؛ چراکه دمنوش گرم خواصی دارد و دمنوش سرد نیز خواصی دیگر.صنعت اکنون به سمت تولید نوشیدنیهای پروبیوتیک رفته است. جدا از بحث دوغ که ما مطرح میکنیم، اکنون دنیا به سمت تولید نوشیدنیهایی حرکت میکند که انواع باکتریهای مفید در آنها ریخته میشود. در صنعت ما در این زمینه خلأ وجود دارد و باید روی آن کار کرد.
دوغ کفیر نیز خوب است، اما نه لزوما نوع صنعتی آن. دوغ سنتی ما که در قدیم در مشک میریختند، بسیار خوب و حاوی بسیاری از باکتریهای مفید است. درصورت تولید بیشتر دوغ سنتی، خیلی از باکتریهای مفید بومی ایران هم حفظ خواهد شد و این باعث میشود در آینده بانک باکتریهای کشور در روند جهانیسازی حفظ شود.
کورش جعفریان، متخصص تغذیه
چرا نوشابهها مضر هستند؟
نهتنها کوکاکولا که توقف تولید هر نوع نوشابه یا نوشیدنی که اجزای تشکیلدهنده آن صنعتی هستند، یکی از مهمترین کارها برای حفظ سلامت جامعه خواهد بود.در نوشابهها مشتقات اسید فسفریک یا رنگدانههای مصنوعی استفاده میشود؛ مثل نوشابههای زرد که با استفاده از رنگ مصنوعی یا سنتیک تولید میشوند. به همین دلیل از لحاظ سلامت تأییدیههای لازم را ندارند و میتوانند به سیستم گوارش مصرفکنندگان آسیب جدی وارد کنند.
نوشیدن این محصولات روی کبد هم اثر منفی میگذارد؛ چون کبد بافتی است که بهاصطلاح چیزهایی که جذب بدن نمیشود در آن ذخیره میشود و نوشابه عامل مشکلات کبدی است.کوکاکولا هم یکی از این مصداقهاست و روی لوگوی این محصولات همچنین جزئیاتی قید شده است. دراینباره بهتر است آگاهی مردم افزایش پیدا کند که مصرف چنین محصولاتی بهویژه آنهایی را که گازدارند، متوقف کنند.اکنون خبر توقف تولید کوکاکولا را میشنویم و پیشتر هم محصولی به نام کانادادرای داشتیم که نوشابهای نارنجی یا زردرنگ بود. این نوشیدنیها برای سلامت مضرند و بهتر است نوشیدنیهایی جایگزین آنها شوند که اجزای تشکیلدهنده آنها طبیعی هستند، مثل آبمیوههای طبیعی.
محمدعلی باقری، کارشناس حوزه سلامت و تغذیه
نظر شما